Friday, April 2, 2010

Din Beramboi dalam Kenangan.....

Pic: Riuh Pagi Era , Aznil bersama Din Beramboi!!

Jumaat 2 April 2010.... Setelah beberapa hari demam , dan dimasukkan ke ICU , Hospital Selayang , akhirnya Din Beramboi telah menyahut seruan Ilahi pada jam 1230malam disebabkan oleh Denggi Berdarah...:(


Abang Din Beramboi tak pernah MC semasa mengendalikan Riuh Pagi Era bersama Aznil..jadi bila dia mengambil MC menyebabkan keluarga Era yang lain tertanya tanya akan keadaannya. Bila diselidiki , memang benar Abg Din demam , dan macam biasa dia tetap melawak tentang keadaannya....

Pic: Masjid Al Faizin Taman Ehsan Kepong, dimana Jenazah Abg Din di sembahyangkan...


Abang Din kemudian dimasukkan ke hospital bila keadaannya semakin melarat...dan di masukkan ke ICU pada hari Selasa...dan sehinggalah hari ini....Adi berkesempatan untuk masuk ke unit ICU dan menyaksikan sendiri tubuh yang sentiasa ceria sebelum ini terkujur dengan sambungan pelbagai mesin mesin untuk bertarung naik.....

Dadanya berombak bila bernafas...penuh tenaga....namun tidak mampu berbuat apa apa...



"Abang Din...ni Adi....kitarang sayang abang Din.....Abang Din kena kuat tau....kitarang tunggu Abg Din..."

Kedengaran nafas Abg Din seakan akan ingin membalas apa yang Adi ucapkan...

"Abang Din kena bangun tau.....kitarang sayang Abang Din.."

Kedengaran nafas Abg Din sekali lagi seakan akan ingin membalas apa yang Adi ucapkan...

Pic: Jenazah Abg Din di bawa ke kubur setelah di sembahyangkan..

Selama 5 minit Adi dan Mimi Azira berkesempatan melawat Abg Din...sayu dan sedih bila melihat Abg Din begitu....:(.....itulah kali terakhir Adi berbicara dengan Abg Din.....
Keluar dari bilik ICU, Adi sempat bertanya kepada petugas wad yang ada dan Adi bertanyakan keadaan Abg Din kepada beliau....dan dia cuma menjawab....

"Dia memang berada dalam keadaan yang teruk.....teruk.."

Kami berlalu utk memberikan peluang kepada yang lain melawat Abg Din...sambil tertanya tanya berapa teruk nya situasi Abg Din ketika itu??..

Pic: Orang ramai yang hadir di tanah perkuburan untuk memberikan penghormatan terakhir..

Dah masuk hari baru 2 April 2010.......Jam 1235pg, yang paling ditakuti akhirnya menjelma juga...Adi terbaca twitter Azwan Ali di @AzwanLaser ........

"Din Beramboi sudah tiada....jam1230am..Al-Fatihah..."

lebih kurang macam tu la bunyi twitter tu...

Tanpa berlengah lagi ......terus Adi telefon Azwan Ali ....sambil mengendahkan Maggi goreng dengan telur dadar yang baru sampai....

Pic: Jenazah Abg Din telah dimasukkan ke liang lahad

"Abang Wan....betul ker?...."

"Adi....yer......Abang Din dah Takde....." "Bzzz...bzzzz....bzzz....."

Sebenarnya Adi tak dengar apa-apa pun butiran dari Azwan Ali..coz dia menangis kerana terlalu sedih....dan beliau disisi Abg Din ketika Abg Din menghembus nafasnya yang terakhir...


Pic: Anak bujang Abg Din...Shafik merenjis air mawar ke pusara ayahandanya..


Abang Din telah meninggalkan kita semua....

segala gurau senda dari beliau ... takkan kedengaran lagi...

Tiada lagi orang yang nak panggil "Adifashla Sandha"....hahahaha....



Pic: Kak Sue (isteri Abg Din ) dan anak anak menabur bunga di pusara Abg Din..


Pic: Di sini la Abg Din bersemadi.......


Terima kasih Abg Din Buncit!!! Aku akan kenang kau sampai bila bila...terutama bila aku lihat kerusi yang selalu kau duduki ini....sejahtera di sana....damai disampingNya.....

Al- Fatihah..............:(((

13 comments:

Shukri said...

abg din mmg satu dalam sejuta...

edzlin007 said...

sedih dan sebak saya baca entry ni. Al-Fatihah. Abg Din, kami akan sentiasa ingat lawak pagi2 abg din. bersemadilah engkau di sana dengan tenang.

*ayu the sun* said...

al-fatihah...

ayu tak dapat langsung nak buat sebarang entry mcm blogger lain... i was still in denial...

semoga allah merahmati rohnya..
amin.

adi soixante huit said...

Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama roh roh mereka yang beriman.. Al-Fatihah...

Mas Rahim said...

Al-fatihah....

Qila Azali said...

Al Fatihah..

Anonymous said...

sedih sgt2 la adi..setiap pagi mmg sy akan dgr era..mcmanala anak2 terima semua nie kan?? :( :(..
Adi sebenarnye sejak bila yg abg din demam & mc? saya tgk berita hari rabu ckp dia kritikal..masa shooting kat zoo dia gi hospital...

Adiha Production said...

sedih membaca coretan disini.. :(

semoga rohnya dicucuri rahmat.. amin..

alfatihah..

faRah said...

abg adi thanks for sharing this entry with us..da 2a ri abg adi tnggalkan kita semua tpi masih tak dpt nak caya yg abg din da takde...susah utk terima kerna die sntiasa mnghiburkan kita tak kira d pg era,d rja lwk mahupun di ttb as a kicap..lawaknya sntiasa mnghiburkan..tiada lg lawak abg din d pg era lg lps nie...di hrpkan arwah tenang di sana n semoga allah mencucuri rhamt ke ats rohnya..AMIN..

ADIFASHLA said...

Even...pagi tadi...i still tak caya Abg Din dah takde...

farhana adam said...

Al-Fatihah..

demam denggi berdarah mmg sgt bahaye dan boleh membawa maut..pd sesiape yg demam cepat2 ke hospital utk mdptkan rwtn dan bnykkan minum air..

Teny709 said...

Al-fatihah.. Sm0ga r0hnya dcucuri rahmat dan dtempatkn ia dlm g0l0ngan yg s0leh.. Damailah engkau dsna abg din..

hazrina said...

Hi Adi,
TQVM for your tribute to Abg Din. Sedih baca entry Ady. Plg tak tahan bila tgk gambar kerusi dia...bayangkan mcm mana Abg Aznil nak masuk dan kerja kat konti yer klu 6-10 kena mengadap kosi tu...
Sedih jugak bila terbaca "Abang Din Buncit" sbb teringat Adi pernah bergurau ngan Arwah di ERA TV....anyway....
Al-fatihah utk arwah,
Salam Takziah utk family arwah dan keluarga ERA....