Thursday, December 4, 2008

Selamat pengantin baru Zamri a.k.a Core-Thang!!

SABTU 29 NOV 2008

Pic: Ijat, Zamri and me..

2 Minggu sebelum tarikh hari ni, Adi dapat sms.."jemput datang ke majlis kawin aku, 30hb kat JB- Core Thang" Mak aii..terkejut dan gembira terima berita ni..sorang lagi member Adi akan kawin. Yup Zamri Ahmad atau nama glamernya dengan kitarang Core-Thang . Kitarang dulu sama-sama belajar kat UPM dan duduk kat blok yang sama kat kolej KPZ, UPM. Lepas tu kitarang tubuhkan band kitarang iaitu "PUTRA LRT" dan Core Thang ni main 2nd gitar..dan dia juga ahli band kitarang yang paling muda sekali. Lepas grad..semua bawa hauan memasing dan Core Thang ni dah jadi Cikgu kat Kudat , Sabah..mak aii..jauhnya...


Pic: Me, Core Thang dan Sontel tunggu nak dinner kat Senai.

So bila dah dapat SMS dari dia , terus Adi plan nak konvoi ke JB dengan member-member seangkatan kitarang la..untuk meraikan Core Thang ni. Memula ramai gak yang nak join..tapi bila tiba masanya nak bertolak, sorang sorang tarik diri..di sebabkan hal peribadi..hmm...sedih gak...takpelar..last-last Adi pergi bertiga jer dengan Ijat dan Sontel....hahaha...

Pic: Makan malam terakhir sebelum bergelar suami....err untuk si Zamri la...bukan Adi..huhuhu

Adi bertolak dalam jam 11 pagi dari UPM , sebab Ijat duduk kat dalam UPM...Sontel pulak datang dari Jengka Pahang. Dalam perjalanan semuanya ok..tak hujan dan tak panas sangat...Sampai ke Skudai dalam jam 230ptg. Terus check in kat hotel dan tido dulu ..sebab semalam penat main badminton..huhu...Lepas tu sebelah malam Zamri call ajak dia dan keluarga dia makan malam kat sebuah restoren berdekatan dengan Senai. Zamri belanja kitarang..hahaha...antara yang menarik ialah ada daging rusa dan juga ikan.ratah jer la..banyak sangat...ini kiranya cam bacelor party la..hahaha...thanks kat Zamri dan juga keluarganya yang sporting..Lepas dinner, Adi pergi berjalan -jalan ke Danga Bay ...selalu gi sini sebab kerja..tapi malam ni dapat juga ADi jenjalan kat sini..besar gak rupanya Danga Bay ni...siap ada Fun fair lagi..menarik...sejam juga ADi luangkan masa kat sini..lepas tu member ajak lak lepak tengok bola kat mamak kat pusat bandar JB...join la sekali..si Zamri lak gi potong rambut dia...mak aii dah tgh tgh malam pun still ada salon yg buka..bukan salon..kedai gunting biasa jer..huhuhu. Kitarang lepak sampai pukul 230 pagi gak la..sampai mamai dah..nasib baik sempat balik ke hotel...dan tido..hahaha


Pic: Time ni nak nikah ..kelajuan jantung berdegup menyamai 280km/j..hehehe

Pagi -pagi dapat call...."Ko nak ikut aku nikah tak?.." hmm ok la jugak...walaupun masih ngantuk...(actually subuh -subuh Adi dah bangun dah..dah terbiasa now...layan tv.) Bersiap lebih kurang terus cari lokasi pernikahan kat Masjid Tmn Universiti Skudai dengan bantuan GPS..alhamdulillah sampai...Upacara nikah bermula jam 10 pagi.

Yer..hari nikah sama dengan hari bersanding..berbeza sikit dengan stail nikah kat Selangor..Dimana biasanya pengantin akan bernikah sehari atau lebih awal dari majlis kenduri..tapi mungki kes si Zamri ni beza sikit..dia nikah sama dengan hari majlis kahwin..yup..ada risikonya kalau buat cam ni..tak tahu la...itu pandangan Adi..tapi Alhamdulillah majlis nikah ni berjalan lancar dan dengan 2 kali lafaz..Zamri dah jadi suami ...hahaha...selesai jer nikah ada acara macam "perjanjian lisan" dilangsung kan...memang touching la..hinggakan kedua dua mempelai menitiskan air mata...kat tempat lain takde kot stail cam ni..huhuhu..unik..

Pic: Hehehe..lepas ni Core Thang takleh nak lepak la macam masa bujang dulu..hehehe

Majlis tamat dalam pukul 11pagi..terus Adi dan kawan-kawan yang lain pulang ke hotel untuk salin baju bagi menghadiri majlis persandingan yang akan berlangsung pukul 2ptg nanti. Kiranya hari ni pengantin memang non stop la..hahaha...nikah..lepas tu terus bersiap untuk bersanding..

Pic: Bersama Raja Sehari Core Thang!!

Majlis bersanding berlangsung kat rumah pengantin perempuan kat Taman Universiti Skudai..actually masa balik ke hotel tu..hujan turun dengan lebatnya kat Skudai ni...tapi alhamdulillah masa kitarang nak ke rumah pengantin..hujan dah berhenti..yeah..jadi cuacanya memang agak nyaman juga la..lepas hujan..tak panas tak sejuk sgt..

Pic: Tepi ..tepi...pengantin nak lalu...



Pic: Senyuman raja sehari..

Menariknya masa persandingan kat sini ialah tradisi "tol"..hahaha...mas anak masuk ke perkarangan rumah pengantin perempuan ada la beberapa orang lelaki dan juga bebudak menahan pengantin lelaki...dan meminta bayar "tol" dulu...hahaha..jadi kenalah hulur sikit kat diarang..i think ..memang kelakar lah tradisi ni..hahaha..bukan sekali..tapi sampai 3 kali pengantin lelaki kena tahan supaya bayar "tol"..hahaha...kalau macam ni Adi cadangkan..baik pakai Smartag...hahaha...lebih pantas dan berkesan...yup..inilah keunikan perkahwinan di johor..

Pic: Bertukar manjadi Gabannnn!!!...ni silat pengantin namanya...


Pic: Hi menggeletar tangan bang?..Ko pun nak "tol" jugak ker?...

Selain itu ada juga persembahan silat oleh seorang budak remaja untuk pengantin ..lepas tu terus Adi makan lah..hehehe..perut pun dah lapar..habis jer makan sekali DJ Kenduri tu buat pengumuman cakap meminta Adi nyanyikan sebuah lagu untuk pengantin..alamak....segannya...huhuhu..actually Adi kalau boleh memang elakkan dari nyanyi kat majlis kawin ni...segan la..kita datang nak tengok pengantin..bukan nak nyanyi..tapi di sebabkan si Zamri ni yg desak gak..nyanyi la sebuah lagu ..Dealova...huhuhu...

Kenapa Adi ambil inisiatif untuk ke majlis kawin ni, walaupun agak jauh dan Adi agak sibuk juga actually...sebabnya satu jer...lepas ni ...lepas kawin..biasanya kawan-kawan Adi akan sibuk dengan keluarga memasing..dan kitarang mungkin tidak seperti dulu masa bujang bujang...jadi ini kiranya mungkin kali terakhir untuk sama -sama bergembira...sebab tak tahu la bila lagi dapat bertemu..walau macam mana pun ...kenangan sama-sama suatu masa dulu memang susah nak lupakan...terutama saat - saat kitarang gembira dan enjoy kat UPM dulu...Selamat pengantin baru Core Thang..moga bahagia hingga selamanya...

11 comments:

Fizah said...

org kat johor mmg mcm ni la adat diaorg kawin, masa kakak fizah kawin berpeluh gak la abg ipar nak membayar tol. bernas jg la idea adi guna smart tag ahaks.. hihihihi

edzlin007 said...

abg adi bila lg? soalan biasa didengar ya. hehe. bagusla pegi tgk rakan kahwin, sedih gak nanti lepas ni susah nak lepak skali kan.

*ayu* said...

kawan baik ayu kawin pun kena baca "perjanjian lisan" tu..
mmg sebak..

NedDy said...

Ermm abg adi g kt majlis member nih, ambik berkat ker?? bila la ktorg leh tgk abg adi lak sanding ni eks..??

Shukri said...

hai adi..

baru tahu ke stail orang johor camnie..hehehehe..

kalu adi kawin dgn org johor,
cmnie lah tradisinya..

kadang setengah tempat ade kuda kepang xpun barongan..
yg itu lagi best..
ahahahah

faRah said...

sronok bace coretan kali nie..bile pulak nk bace coretan mjls tuan pnya bdn ni yerk???hehehehe....siap kne nyanyi wah pasti best lagu dealova gtu...

costume jewelry said...

can you email me: mcbratz-girl@hotmail.co.uk, i have some question wanna ask you.thanks

超级淮安掼蛋网 said...

Read your article, if I just would say: very good, it is somewhat insufficient, but I am

still tempted to say: really good!
Personalized Signature:面对面视频游戏,本地棋牌游戏,本地方言玩游戏,打麻将,玩掼蛋,斗地主,炸金花,玩梭哈

淮安棋牌游戏中心 said...

I think I come to the right place, because for a long time do not see such a good thing the!

materials said...

A friend told me this place I have been looking for, I come, it turned out, I have not disappointed, good Blog!
runescape money

hijauoren said...

tak silap sy tu namenye konsep perkahwinan sakinah kan.. sbb tu ade perjanjian lisan tu.. rasenye dulu kat perak pon nak diperkenalkan tp peg kanan perak (bahagian agama)(mase tu kerajaan BN lagi eh hihi =p) tak proceed dgn konsep tu.. kalau tak silap la sbb mum in law org perak dan die yg cite..
so skg neh mmg la johor je yg still amalkan konsep tu.. harap2 nye bukan sekadar ckp saja ye.. betul2 tunaikan apa yg telah dilafazkan tu.. sbb dh nangis2 bagai.. apa2 pun bila ia melibatkan emak kita dlm sesuatu pengucapan tu, mmg sebak la rasenye dade.. sejahat2 anak pon bila mak nangis2 nk bg kite pd org luar yg baru je jd husband kite, for sure kite nangis sama.. kan?
=)