Monday, March 14, 2011

Mendaki Bukit Broga


AHAD 13 Mac 2011

Balik dari konsert semalam dalam pukul12tgh mlm..So Adi ingat nak panjat Bukit Broga kat Semenyeh dalam pukul 4pg nanti...haha...boleh bangun ker?...

Tepat 4pagi...

Teet...teeet...teeett....teeeet.....

Alarm dah berbunyi, yup Adi bersemangat nak pergi ke Broga Hill dengan seorang kawan Adi. Dah lama Adi plan nak memanjat Broga...hahaha..Akhirnya tercapai juga..

430pagi...

Alamak kena cepat ni...Adi dah siap dengan segala kelengkapan....

Buka pintu rumah...

Hujan turun....

Rupanya tanpa Adi sedari kat luar rumah tengahh hujan..agak lebat la jugak...aisyehhh...terus call kawan Adi, dia kata tempat dia pun hujan jugak...last last Adi kenselkan nak memanjat Broga Hill pagi ni. Kata org kalau hujan tidak digalakkan untuk memanjat Broga Hill sebab licin.

Jadi Adi teruskan dengan acara memanjat katil..dan sambung tidurr....Zzzzzzz....

Pukul 1130 pagi Adi pergi ke Midvalley untuk lunch ...makan sushi lagik!! Hehehe..

Pukul 2ptg....on d way nak balik rumah dari lunch..Adi ajak kawan Adi pergi jalan jalan la...takde tujuan..hahaha...entah macam mana tergerak nak memandu ke Semenyih..hahaha...bila dah sampai Semenyeh, terus terdetik dalam hati ,

"Kalau aku panjat Broga Hill ni ..ok ni...cuaca pun tak panas sangat!!!" Nasib baik kawan Adi ok jer...so dengan kelengkapan yang ringkas..dan singgah sekejap kat stesyen minyak untuk membeli bekalan air...


Kalau anda tak tahu kat mana Bukit Broga ni, ia terletak berhampiran dengan pekan Broga dan kira kira 50km dari Kl dan 33km dari Seremban. Kalau dari Kl atau dari Mines Wonderland, just follow jer signboard ke Semenyih, kemuadian kat pekan Semenyih ada signboard menunjukkan ke arah Bukit Broga, senang sekali nak pergi sini...kemudian korang akan melepasi kampus Nothingham University dan tak jauh dari situ korang akan nampak Taman Rekriasi Arnab sebelah kanan, dan di depannya (bertentangan dengan taman rekreasi arnab tu) ada kebun sawit yang di jadikan tempat parking...so kiranya korang dah samapai ke kaki Bukit Broga...hehehe...parking jer kereta kat situ, dan bayar RM2.

Sampai kat kaki Broga Hill , kelihatan ada 2 biji kereta jer yang ada kat kawasan parking bawah pohon sawit ni. ..Adi memulakan pendakian jam 2:45ptg. Cuaca agak berawan jadi tak terlalu panas sangat. Memang sesuai la...nasib baik dalam kereta Adi ada kasut joging dan beg futsal yang boleh digunakan...walaupun kasut tu kurang sesuai..tapi rasanya mendaki Broga Hill ni tak sesusah mana la..harap harapnya..


Pic: Relaks dulu...hilangkan lelah!

Yup!! memang betul laluannya memang mudah , 10minit yang pertama dah tercungap cungap jugak la..hahaha...seelok eloknya berhenti rehat dulu...jgn paksa sangat, sebab walaupun laluannya mudah, tapi ia agak curam juga..hahaha...so banyak energy kena pakai..


Pic: Trail yang agak mudah..tapi licin sebab berdebu..

laluan agak kering , jadi ia agak berdebu dan agak licin juga..so kena berhati hati lah..takut terpeleset..lagi pun kasut Adi tak mencengkam sangat..hahaha...maklumlah kasut jogging..bukan kasut utk memanjat!! Fasa pertama pendakian agak mudah dan Adi sampai ke satu peringkat di mana kita kena naik atau mendaki bahagian yang agak curam jugak...walau macam mana pun dah ada trail yang terbina..


Pic: Inilah bahagian Bukit Broga yang curam itu...agak tinggi yer!

Masa pendakian bahagian yang curam ni, tetiba Adi rasa menggigil sebab Adi sempat menoleh kebawah...

Alamak!! Tingginya...fuhh ...kata kawan Adi muka Adi dah pucat dah!! Dia gelak kuat kuat!! Cehh!! Sejujurnya memang Adi agak cuak ...tapi Adi teruskan juga..kalau layan perasaan tu, memang tak sampai atas la gamaknya....fuhh!! Fuhh!!!


Pic: Dah sampai 3/4 pendakian!! Yippi!!

Nasib baik ada tempat untuk berhenti sekejap dekat bahagian yang curam tu, so Adi merehatkan lelah sekejap..hahaha....bila keyakinan dah ada balik dan tenaga dah pulih, Adi teruskan pendakian..dan dalam 5 minit..Adi dah sampai ke puncak pertama Broga Hill!!!


Pic: Permandangan Pekan Broga.

kat atas ni nampaklah Pekan Broga dan juga kawasan Semenyih dengan jelas sekali..wow!! Memang cantik pemandangan di sini. Tak heranlah ramai orang suka mendaki bukit Broga ni..Kelihatan sepasang suami isteri sedang berehat kat atas ni. Walaupun nampak agak berusia tapi diarang steady lagi..terigat lak Adi masa mendaki bahagian yang curam tadi...kalau makcik ni boleh buat..sepatutnya takde masalah utk orang macam Adi ni..hahaha...Alhamdulillah dah sampai jugak kat sini.


Pic: Puncak 1 Bukit Broga.

Adi tak lama berada dekat puncak Broga Hill yang pertama ni..5 minit kemudian Adi bergerak ke puncak kedua Broga Hill. Tak jauh sangat , dalam jangka masa 5-10 minit , Adi dah sampai ke puncak ke 2 Broga Hill....kat sini Adi lepak agak lama jugak, sebab angin yang bertipu memang agak kuat dan menyamankan..aduhhhh ..rasa mcm nak tertidur pulak...huhuhu..

Pic: Puncak Broga 2 dari Puncak Broga 1.


Pic: Permandanga dari puncak Broga 2 kepada puncak Broga 1



Pic: Adi dah sampai ke puncak 2 Bukit Broga...I'm Ok!!!

Lepas melepak dalam 15minit dekat puncak Bukit Broga kedua ni...Adi dah bersedia untuk memanjat ke puncak sebenar Bukit Broga ni yang berada pada paras 4oometer dari aras laut!
Untuk sampai ke kemuncak Bukit Broga ni , kena mendaki bahagian yang agak berbatu...susah sedikit, tapi dengan bantuan tali yang sedia ada...ia jadi tak sukar sangat selagi anda berpaut kuat pada tali tersebut..:)

Pic: Permandangan puncak 3 Bukit Broga dari puncak Bukit Broga 2.


Pic: Yeahh dah sampai dah!! hahaha..

Yeahhh...Sampai juga Adi ke puncak bukit Broga...setelah beberapa lama merancang nak ke sini..akhirnya dalam jam 430ptg..Adi sampai ke kemuncak Bukit Broga..yeahhh...bila sampai kat ata ni, cuma Adi dan juga kawan Adi serta 2 org pengunjung lain yang turut serta baru sampai ke puncak ini.

Dari puncak ini , Adi nampak satu signboard yang menunjukkan satu laluan menuju Gunung Tok Wan yang memerlukan perjalanan sejauh 3.1km lagi...wow...itu memerlukan perjalan selama satu hari untuk pergi dan balik..:) maybe next time boleh Adi pergi..hahaha...Adi berada kat puncak Bukit Broga dalam 10 minit..kemudian dah bergerak turun semula...sebab hari dah makin gelap dan juga cuaca dah nampak tanda tanda mendung.


Menuruni Bukit Broga adalah satu cabaran juga, sebetulnya ia lebih sukar daripada ketika kita memanjatnya. masa turun daribahagian yang curam tu, Adi terpaksa duduk dan menuruni curam itu setapak demi setapak...kalau mendaki kita memerlukan 45minti..untuk turun pula kita memerlukan lebih kurang 1 jam jugak..bergantung betapa cepat anda berjalan lah..hehehe..apa apa pun Adi sampai ke kaki Bukit Broga dalam pukl 6 ptg...Alhamdulillah, takde lah penat sangat, cuma lutut Adi sedikit rasa ngilu..Maybe next time Adi akan panjat lagi Bukit Broga ni....sapa nak ikut?....yang nak ke sana ,selamat mendaki ok!!

pst:/ tengah dok sibuk memanjat puncat 3 Bukit Broga...krueeekkk..seluar terkoyak la...aduhh....!! Bawalah seluar gantian ..just in case yer...hehehe..







7 comments:

edzlin007 said...

mmg teruja kan. hmmm pernah dpt naik sekali je

NaNa said...

wahh menarik nh...nk g jugak laa...p kena ada stamina nih fuh3

gadiscomey said...

hehehe adik sy pun ms turun dr bukit broga suar dier koyak ... mmg dinasihatkan membawa suar gantian x pun aper2 kain yg boleh cover

ADIFASHLA said...

tak perlu stamina sgt...kalau penat rehat dulu Nana...huhuhu

Kelbros said...

thanks 4 sharing adi!

Zura Tamin said...

salam bro mintak izin nak pinjam gambar sebarang sekeping dua ye.. nak tunjuk dkt my famly... nak bawa diorg pi panjat bukit broga.. so diorg nak tengok gambaran nye dulu... boleh ye ...

Zura Tamin said...

salam bro mintak izin nak pinjam gambar sebarang sekeping dua ye.. nak tunjuk dkt my famly... nak bawa diorg pi panjat bukit broga.. so diorg nak tengok gambaran nye dulu... boleh ye ...