Tuesday, September 29, 2009

Baraan 2009

SELASA ( Raya ke -3)

Baraan kat kampung Adi bermula pada hari raya ke dua..tetapi di sebabkan ramai tetamu dan kepenatan, maka Adi join baraan tahun ni masa raya ke-3..haha....yang bestnya..Adi suruh sorang kawan Adi ambik kat rumah...sekali dia bawak semua budak baraan datang kerumah Adi..hahaha..Actually Baraan hanya di lakukan kat area kampung...5 km dari rumah Adi ...sebab my house dah kira area pekan Tg Karang....terkejut la dengan kehadiran bebudak kampung ..hahaha..adalah dalam 50 orang huhuhuhu....dah lah tak bersiap lagi..kesian diarang terpaksa tunggu Adi ...hahahaha....


Pic: Baraan makan kuih raya jer!!

Baraan hanya naik motor beramai ramai..kalau di tempat lain memang agak senyap..tapi kalau di kampung Adi ni agak bising sedikit..sebab bebudak ni dah ubah suai ekzos motor memasing..malah ada jugak yang tak pakai ekzos pun..

Pic: Motor bebudak baraan..

On my behalf...i dont really like it..bising gila..terpaksa pakai earplug..kalau tak berdesing telinga..bebudak ni ..bukannya takde orang yang menasihati..tetapi di sebabkan mungkin dah tradisi dari dulu..tu yang jadi ikutan bebudak ni...Ada jugak yang lenjan motor mak bapak ..nak bagi gempak..diarang cabut bodykit motor tu..sampai togel..konon lagi hebat la...hahahaha...kesianlak kat motor mak bapak tu...Ya ampunnn!!!

Pic: Suasana ketika baraan.

Biasanya kitarang naik ke satu rumah dalam jangka masa tak sampai 10 minit..setiap kali naik rumah ...tuan rumah akan bertanyakan khabar ...dalam bahasa jawa halus....dan kemudian akan di balas oleh ahli baraan..Actually Adi tak faham jawa halus ni...tak pernah belajar...memandangkan banyak rumah kat kampung yang perlu di ziarahi..kalau lama sangat nanti tak sempat nak habiskan ...kalau tahun tahun sebelum ini memang kitarang masuk kampung sebelah..jadi ada 3 kampung yang perlu di ziarahi..tetapi entah kenapa tahun ni cuma naik kampung sendiri jer..hmmm..rasa mcm tak best la sebab selalu boleh luang banyak semasa baraan bersama kawan kawan...hahaha...

Pic: Masjid Kg Sg Tengi Kanan Darat , Tg Karang

Bila sampai masa tengah hari dalam pukul 1 ptg..kitaorang akan berhenti sekejap untuk makan dan solat Zohor kat masjid..sebelum di sambung balik jam 230ptg kebiasaannya...bebudak ni kalau pasal makan memang ligat..tapi itulah kemeriahannya semasa raya di kampung Adi...kalau takde baraan ni memang tak meriah la...harap budaya ni akan terus berkekalan walaupun ada tanda tanda yang tak gemarkan budaya ini kat kampung...hmmmm...mungkin bebudak baraan ni kena ubah mentaliti sikit berkenaan motor motor mereka yang bising tu...tapi jangan salah sangka..bebudak baraan ni cuma bising jer...tapi diarang takde nak berlumba..hahaha..tu yg respek tu....oklah..tahun ni baraan sampai hari raya ke -4..Alhamdulillah ..semuanya selamat tanpa ada apa apa kejadian buruk...:)...Semoga tahun depan boleh baraan lagi..InsyaAllah!!!!

1 comment:

edzlin007 said...

thanks abg adi kongsi pasal baraan. ini yg saya tunggu ni.hehe

betul jugak kut, org yg tak suka baraan sebab bising motor je, kalo motor biasa rasanya semua org selesa