Thursday, May 27, 2010

Khamis 27 Mei 2010

Pernah tak korang mengalami situasi..bila bangun pagi jer..terus teringin nak pergi ke suatu tempat...Pagi ni bangun dari tidur terus terfikir nak ke satu tempat yang dingin dan nyaman...memula terfikir nak ke Genting Highland...tapi dah banyak kali sangat ke sana, ..pastu teringat pulak nak ke Bukit Tinggi....takut takde benda nak buat lak ....hahaha...tetiba lak nak ke Cameron Highland.....hahaha....entah ,,,terus rasa nak drive ke Cameron Highland..

Tanpa berlengah lagi, Adi keluar rumah dalam pukul 9 pagi...memang nekad nak ke Cameron Highland....Kali terakhir Adi pergi ke CH ialah pada tahun 1989...iaitu masa Adi dalam darjah 5...rombongan sekolah! Hahahaha...lama giler....

Call kawan kawan yang pernah pergi CH, tanya berapa lama drive...rata- rata kata dalam 2 jam dah boleh sampai...Oklah...lebih kurang mcm balik Kg Adi kat Tg Karang la....

Adi terus meluncur ke arah utara menuju ke Exit Tapah di lebuhraya PLUS...perjalanan ok...cuma dari Tapah menuju ke CH tu jalannya agak sempit dan berliku liku. Adi ingatkan dah ada jalan baru yg memudahkan utk naik ke atas. Rupanya dari Tapah ke atas masih menggunakan jalan yang sama...hehehe...Adi ingatkan dah ada jalan 4 lorong....duhhh!!!!...

Berkira kira dalam hati , memang tak sempat kalau nak sampai dalam jangkamasa 2 jam dari KL...hehehe...dengan jalan berliku liku ni..bahaya...bahaya....huhuhu...slow slow la....pening jugak di buatnya bila lalu jalan bengkang bengkok ni..hahaha

On d way tu, singgah jap kat Lata Iskandar, hilangkan penat dan ngantuk...hehehe..lebih kurang 15 minit pastu sambung balik mendaki ke CH....

Akhirnya Adi berjaya juga sampai ke Tanah Rata CH dalam pukul 1215 tgh...keluar dari kereta, rasa sangat lega sebab udaranya nyaman...mcm dlm bilik beraircon walaupun di bawah terik matahari...dalam hati terdetik..

"Kan best kalau KL sejuk nyaman mcm ni selalu...."


Ok stop berangan!! hahaha,,,,

Bila sampai pekan Tanah Rata CH ni..tetiba tak tahu nak buat apa...just mundar mandir jer kat sini...nak makan pun tak tahu nak makan apa?..lepas tu baru teringat ada bil yg tak selesai lagi..so Adi masuk bank, and bayar bil Adi...hahaha...pergi Cameron Highland cuma bayar bil jer...hahaha

Pastu Adi meneruskan perjalanan menuju ke arah Brinchang, sebab seingat Adi masa kecik kecik dulu ada pasar yg jual benda benda hasil CH, cthnya buah buahan, sayuran dan semestinya strawberry....strawberry....lebih sedap dari BlackBerry....hehehe...Berinchang cuma sejauh 5km dari Tanah Rata.....memang betul jangkaan Adi, rupanya nama pasar yang jual hasil CH tu namanya Kea Farm...Adi turun dan tengok la apa- apa yang boleh di beli.....Adi beli jus buah buahan, buah buahan, jagung dan yang paling best madu tualang asli, ambil masa jugak nak cari madu yang betul betul asli...sebab kekadang madu ni banyak dicampur dengan gula...cisss....so kali ni Adi pastikan ianya memang madu asli dan tidak dicampur dengan gula...termasuk buat ujian gula sekali utk madu tu...hahahaha....

"Strawberry mana?.."


Memang banyak strawberry kat Kea Farm....tapi kalau boleh Adi nak tengok sendiri kat ladang dan juga beli dari ladang la...actually masa naik tadi nampak la beberapa pusat strawberry kat tepi jalan...ahhh...nanti singgah la...on d way balik...hehehe...

Yup, lepas habis shopping kat Kea Farm, masa utk turun , balik ke KL...waktu dah menunjukkan pukul 3 ptg...so better balik sebelum hari gelap...haha...masa on d way balik singgah dua pusat strawberry yg ada kat CH ni....hmmm pusing pusing kejap dalam kebun strawberry ..pastu beli jer 3 bungkus strawberry...satu selamat masuk perut kat situ jugak. dan 2 lagi bawak balik KL la..hahaha....



On d way turun dari CH, jumpa pulak satu kedai minum teh ni yang amat cantik sekali pemandangannya...dengan pemandangan ladang teh yang cukup luas sekali...perghhhh..tak jauh dari pekan Tanah Rata....tak lebih drpd 3km dari Tanah Rata....Adi rekemen kan kalau korang nak minum teh dengan aman dan cukup nyaman sekali.pergi la ke sini...pekerjanya pun mesra....err...terlebih mesra...hahahaha.......nama kedai tu Bharat Valley Tea...kalau tak silap Adi la....masa Adi sampai kat sini cuma ada 2 org pelanggan jer...Adi ambik satu sudut yang hujung sekali dan menikmati pemandangan dan juga menikmati 2 gelas teh...satu teh lemon madu...dan juga teh serai....hmmm sedap...





Aduh angin nyaman bertiup,,memang best giler...perghhh mcm tak nak balik KL jer...Adi rasa memang tak pernah dapat angin yang nyaman sebegini sebelum ini.....yah.....duduk kat kedai ni dalam 1 jam lebih juga...sambil lelapkan mata kejap (sebab ngantuk jugak).....sebab memang betul; betul relaks kat sini....


pastu Adi meneruskan perjalanan balik ke KL...tapi singgah sekali lagi kat Lata Iskandar...kali ni Adi main air lak...rendam kaki jer la...dalam setengah jam....hahaha....tak sanggup nak mandi kat sini..air dia sejuk sgt...hahaha....


pastu terus balik ke KL dan sampai dalam pukul 9mlm tadi...dan terus update blog ni....hehehe....jauh giler berjalan jalan hari ni.,....hahaha...pasni nak pergi mana pulak?....ada cadangan?...

8 comments:

MiSs ZaH said...

selain ikut tapah.. ikut spg pulai pun bleh abg adi... jln tu besar sket la.. jln baru.. tp kalu diikutkan ikut tapah lagi dkt nk ke CH..=)

shah said...

sape pulak yg amik gambo ko tuh...apsal x mandi manda kat air terjun tu

ADIFASHLA said...

nah..tak susah bila kita ucapkan.."excuse me..boleh tolong saya ambil gambar tak?"...hahaha

Adiha Production said...

hurm, ni namanya kes giler!
tapi best gak tau bila kita pergi secara tiba-tiba.

hurm, tapi cameron sekarang dah tak sejuk sangat macam dulu2... eha pergi last month, buat assignment kat sana.. ingatkan sejuk mcm dulu2.. tapi dah kurang dah...

yang penting, sesapa ke CH mesti melakukan perkara yang sama... petik&beli strawberry,beli bunga ros, minum teh... dekat bharat valley tuh mint tea dia pon best! lagi2 kalau ada scone..huhuh

huhuh... latar iskandar yang sangat2 best! bersih. air yang sejuk! huhuh

** SaLLy ** said...

iskkk iskkkk..pegi x aajakk... :p
dh lama x jmp paklong..Paklong ku dh semakin membesar bagai johan...hik3...

edzlin007 said...

hahah hebatlah abg adi. tp cameron dah tak sesejuk dulu kan. abg adi tak pergi time tunnel ke? tempat tu best gile...macam2 barang antik ada.

Liyana said...

Nampak best tempat nie. Kalau tak tahu nk pergi mane, pergi singapura pulak la..haha :D

faRah said...

wah abg adi ni sempoi kan..
plan jln2 last mnit then g sorg2 jerk..memang pkai redah btol r....