Wednesday, August 5, 2009

Petikan dari MStar.com.my


Duta High5, Adi dan Burn teruja melawat muzium roti

Adifashla dan Burn dipilih sebagai duta High 5 bagi mempromosikan roti perisa tempatan terbaru ini. - foto THE STAR oleh AZLINA ABDULLAH

SIAPA sangka anak muda yang suatu ketika dahulu pernah menyertai Akademi Fantasia 1 (AF1) ini mampu meniti kebangkitan di dalam industri hiburan tanah air kita.

Menjadi peserta awal tersingkir dalam pertandingan tersebut malah pembabitannya dalam bidang nyanyian juga agak kurang menggalakkan.

Namun bagi Adifashla Juraimi, 31, atau Adie, semua itu merupakan satu titik tolak buat dirinya menempuhi segala cabaran dalam bidang hiburan ini.

Terbaru penyampai radio Era ini telah dilantik menjadi duta roti High 5 bersama-sama Burn untuk mempromosikan roti terbaru keluaran High 5 yang berperisa tempatan.

Lebih membanggakan, gambar Adie dan Burn terpapar pada bungkusan roti tersebut yang telah mula dipasarkan hari ini.

Menurut Adie sendiri, High 5 dan Era telah bekerjasama dengan menghasilkan kempen bagi mempromosikan roti ini.

"Kempen tersebut hanya untuk mendapatkan pendapat dan pilihan dari para pendengar Era untuk memilih perisa tempatan mana yang terbaik untuk rakyat Malaysia.

"Jadi selama sebulan undian dibuat bagi para pendengar membuat pilihan perisa mana yang sesuai.

"Lima perisa diberi iaitu pisang, kaya marjerin, bandung, coklat dan kacang. Namun setelah undian dikira, perisa bandung mendapat undian tertinggi dan saya rasa bandung juga adalah satu perisa asli rakyat Malaysia," jelas Adie.

Adie juga ada menceritakan dia dan Burn mengambil inisiatif sendiri bagi memberikan kerjasama mereka terhadap kempen ini dengan mencipta sebuah lagu dan menyanyikannya ketika sedang 'on air' di Era.

"Saja je cipta lagu tu, pihak High 5 tak suruh pun, kami saja nak buat gimik jadi kami ambil inisiatif sendiri," jelasnya.

Bagi Adie sendiri, pengalaman manisnya dipilih sebagai duta High 5 adalah apabila dia berpeluang melawat ke kilang High 5 di Bread Town, Shah Alam untuk melihat sendiri proses penghasilan roti tersebut.

"Memang best sangat... kilang tu bersih dan kawalan kebersihan pun ketat. Bukan senang nak masuk macam tu je.

"Masa tu Adie kena pakai uniform khas, sarung tangan, serkup rambut dan penutup mulut. Semuanya 'super clean' dan baiklah di sana.

"Di Bread Town tu pun ada muzium roti jadi kita boleh lihat sejarah roti, jenis-jenis roti di dunia dan macam-macam lagi," jelas Adie yang gembira dengan pengalaman dimilikinya.

Adie juga ada menggalakkan orang ramai untuk datang sendiri ke muzium roti tersebut kerana pelancong dari luar negara juga ramai yang telah mengunjungi muzium itu.

Sementara itu, rakan sekerja Adie, Rueben Thevandran a/l Ramanath atau nama glamornya, Burn menyifatkan pelantikannya sebagai duta High 5' sebagai 'pucuk dicita ulam mendatang'.

Peserta Akademi Fantasia (AF) 1 itu tidak teragak-agak menerima tawaran menjadi duta tersebut memandangkan dia sememangnya suka makanan manis.

"Istimewanya roti High 5 perisa bandung ialah ia adalah sejenis makanan sedangkan kita biasa minum minuman air bandung," ujarnya yang mempunyai lagu hit 'Kasih Ibu'.

Itulah keistimewaan roti tersebut, kata DJ popular radio EraFM yang beroperasi dari 4 petang hingga 8 malam hari bekerja.

Penyampai radio EraFM itu berkata, dia telah menyertai stesen radio tersebut sejak 10 November tahun lalu.

"Sejak berakhirnya AF1, saya mengikuti aktiviti promosi dan aktiviti Astro selama setahun. Selepas itu, saya bekerja sebagai deejay di stesen radio X-Fm (yang dulu dikenali sebagai X-Fresh) selama empat tahun," katanya yang fasih berbahasa Melayu dan Inggeris.

Kefasihan Burn berbahasa Melayu begitu menyerlah sehingga pendengar EraFM sukar membezakan lantunan suaranya adalah dari seorang lelaki India beragama Kristian.

Mengimbau kembali zaman kanak-kanaknya, Burn berkata, dia dibesarkan dengan jiran-jiran berbangsa Melayu.

"Saya bermain wau dan gasing dengan rakan-rakan dari pelbagai bangsa. Kami berinteraksi dengan bahasa Melayu dan secara tidak langsung, saya fasih berbahasa Melayu," katanya.

10 comments:

faRah said...

alhamdulilah murah rezeki abg adi.smlm farah dok cari roti ni kt merata kedai tpi tak jumpe pon..yg jumpe perase apple jer..tak per akn usaha lagi nanti..

Rusma Gadis Ungu said...

HAI ABG ADI...tahniah...(3x)coz jadi duta roti hi5 ni.tentu sedap roti perisa bandung ni kan!yum..yum...ni yg tak sabar nak pi cari ni.
abg adi, shah alm tu kat ner yek terletaknyer kilang Hi5 tu? senang x kalau nak pi cari?saya nak pilah melawat terutamanyer muzium roti tu.
semoga dimurahkan rezeki abg adi dan lebih berjaya pada masa akan datang...bye...bye..bye..

ADIFASHLA said...

Hahaha..Cari kat Petronas jer la Farah...

pinatbate said...

bulan puasa ni boleh sponsor roti utk bersahur..

faRah said...

hahahaha mls nk ke petronas r abg adi..nk kena g pekan bru jmpe ptrnas tu yg cari kt kdai2 kocik jer..takper2 demi cover roti abg adi akan ku jejak hi-5 bandung yg ssh nk cari tu...
p/s:np jual kt ptrns je abg adi???

Rusma Gadis Ungu said...

HAI ABG ADI...
akhirnya kite dpt gak merasa roti hi5 perisa bandung tu...memang sedaplah!mula2 tu x terjangkau gak sirap bandung jadi makanan tetapi setelah merasanya, yum...yum...yum...lepas ni bolehlah Hi5 dan era anjurkan kempen sebegini lagi...hehehe..

faRah said...

yeahh..at last dpt gak rase hi-5 bandung...not bad yg pnting nk cover roti tu je nk wt stok smpnan.pnyer r smngat cari kt petronas alih2 smpai umh snggah kt kdai tmn farah boleh ade plak hi-5 bandung kt kedai tu..dlm hati penat jerk g cari jauh2...hehe ape2 pon hope era wt lg promo mcm nie.. lain dri yg lain..

edzlin007 said...

ahaha...marilah kita ramai2 makan roti bandung Hi-5. tak try lg, sbb area saya lum ada.

ADIFASHLA said...

Thanks sebab merasa..hehehe...

myra said...

abg adi.
npe plih bandung?
perisa lain xsedap ke?

sbb an,prot org xdpt terima..
arghhhhh
tros trauma nk mkn lg,wlaupn sdap..
seday seday..