Monday, October 6, 2008

Cerita Baraan

SABTU 4 OKT 2008

Raya ke-4 barulah Adi dapat menyertai "Baraan" kat kampung Adi. Yang tak tahu baraan..baraan ialah mengunjungi rumah di dalam kampung yang kita duduki. Actually Adi duduk kat Pekan Tg Karang. Tapi di sebabkan dulu Adi pernah duduk kat Kampung Sg Tengi Kanan ni, (rumah nenek Adi)..maka setiap tahun Adi tak miss untuk meyertai Baraan....hehe..nak kata malu..hmm memula dulu malu lah....now dah ok dah..kalau tak join baraan masa raya ni ..rasa mcm kurang meriah..



Baraan Hari Raya yang ke -4

Biasanya baraan bermula hari raya kedua sampai keempat..di sebabkan raya kedua dan ke-3 ADi kerja..so tak dapat la join ..maka hari yg last barulah dapat ..hehe..tapi yang kurang menariknya berkenaan baraan tahun ini berbanding tahun lepas ialah..tahun ni baraan hanya di buat dalam kampung sendiri jer...tahun lepas dan tahun2 sebelumnya..kami merentas ke kampung sebelah..kiranya ada 3 kampung yang kami kunjungi masa baraan la...tapi kali ni kampung sendiri jer..hmmmm..ada yang tak kena ni...jadi untuk mencukupkan 3 hari baraan...maka buatla separuh hari jer untuk 3 hari ni..



Nampak gayanya kalau di buat mcm ni..maka boleh pupus la tradisi baraan ni..memang la Adi akui baraan kat kampung adi ni lain dari yang lain..kalau ikutkan kat tempat lain ..baraannya agak sunyi..tapi baraan kat kg Adi ni ..mak aiii..mcm ribut riuhnya...sebabnya budak budak katsini...kasi ubah suai ekzos motorsikal masing masing..itu yg riuh rendah tu..hmm..rasanya attitude ni kena betulkan juga..tapi ..entahla..nak nasihat dah berbuih dah..tapi ..itu jugak la yg di buatnya..

Pic: Adi tgh menggayakan "Ear Plug"nya...hahaha..utk mengelakkan anak telinga terkeluar!

Seronoknya masa baraan ni..kita dapat jumpa kawan-kawan lama..dan dtg tengok rumah orang kampung..dulu rumah kampung sangat cantik..tapi sekarang nak cari rumah yang betul-betul bercirikan kampung ..memang susah...kalau ada pun mesti separuh dah jadi rumah batu...maksudnya..sebahagian rumah papan, sebahagian rumagh batu..huhuhu....

Pic: Salah satu rumah kampung yang masih dalam keadaan asal...cantik kan?!


Pic: Kiambang di dalam parit menghijau di tepi rumah!!!

Masa baraan ni, Adi tumpang motor kawan jer..malas nak memandu..lagi pun kat rumah ada satu motor shj..heheh..sebab satu lagi motor dah kena curik tahun lepas..bila dah naik motor ni..kenalah pakai "ear plug"..kalau tak memang bingit telinga di buatnya...jangan sekali -kali mendekati motor yang sedang di rev tanpa ear plug..ianya boleh meyebabkan pekak seketika..yeah..hmm..lagi satu ..baju lak..jgn citer la..sebab tu jarang Adi nak pakai baju melayu masa baraan ni, sebab asap melekat kat baju..huhu..dulu Adi pernah pakai jubah masa baraan...balik rumah..ya ampun..bau asap saja...huhuhu..pakailah minyak wangi apa shj..pasti kantoi nyer...



Suasana Baraan ketika berada di dalam salah sebuah rumah yang di kunjungi.

Baraan kali ni Adi sempat naik lebih kurang 15 buah rumah shj..kira oklah tu...sementara Adi boleh join..ADI AKAN jooin punyer..tapi salah satu agenda yang menarik mas Baraan ni ialah makan tg hari.Selesai jer upacara baraan jam 1ptg..terus kami berkejar ke masjid untuk solat zohor dan juga makan!! Yeah..tahun ni istimewa sikit..sebab katanya ada seorang anak penduduk kampung yang jadi chef..akan masak..wahh....masak sup tulang..alahai ..mesti bestnya...sedap..memang menyelerakan..lebih lebih lagi makan neramai-ramai..

Pic: Makan time!!!


Pic: Sedapnya makan nasi dengan sup tulang!! aiyooo sedapnya!!!

Bagi Adi..habis jer baraan..maka habis lah juga kemeriahan hari raya...sedih jugak..nak habiskan baraan tahun ni..dah la dapat last day jer..hahaha..harap - harap tradisi Baraan ini akan kekal selama-;amanya...kalau tak..kuranglah meriahnya raya di Tg Karang!!!InsyaAllah tahun depan kita jumpa lagi!!


Pic: Adi pecah perut gelak bila tengok member Adi pergi Baraan pakai boot! Bukan Prada, Gucci atauJimmy Choo..Tapi kasut nak pergi kebun..hahaha..Katanya kasutnya adiknya pakai!..Hahaha..Latest fashion di hari raya!!



Pic: Jumpa lagi raya tahun depan kawan-kawan!!!Rasa cam nostalgik lak..


Pic: Pelangi petang di hari raya ke-4!!

6 comments:

amyfahmi said...

heh.kite sekampung!baraan besh!

edzlin007 said...

wahhh....ni first time saya tau. katala saya kolot atau melayu lupa diri, tapi saya mmg takde kampung. jadi, tak pernah tau tentang baraan ni. tima kasih byk2 abg adi sbb share ttg ni. best nyaaaa kampung abg adi. kalo la ari raya ada homestay, saya pegi daftar masuk sana.

Fizah said...

Baraan ni marhaban kan?
dulu time sekolah ada lah join, tp skrg dah besar, tggu org dtg rumah je..

faRah said...

first time jugak farah taw bende nie lah..yg plg tak tahan tgk membe abg adi pkai boot g kebun..tekekek ketawe...hehehe..
lucu bangat..

shah said...

aduuuu, adi
tahun ni kat tiram jaya langsung takde baraan...

fizah,
baraan: kunjung mengunjung ke rumah orang lain secara berkumpulan beramai-ramai. kurang2 pun biasanya dalam 20org ke 50org satu group

ADIFASHLA said...

Shah orang Tiram Jaya ker? tak tahu lak kat Tiram Jaya ada baraan jugak..sebab tak pernah cross ke sana kan..kalau gi Tiram Jaya mesti lawan bola...pergi Tiram Jaya..mesti lawan bola..dulu la...hehehhe