Friday, October 3, 2008

Hari Raya.....banyak cerita

1 sept 2008 RABU

Pic: Selamat Hari Raya dari Kami!!! Keluarga Pak Juraimi!

Raya - raya ! Raya....yeah raya datang lagi..tapi kuranglak feel Adi pasal raya tahun ni..agaknya sebab dah tahu kena kerja..tapi yg best pagi raya tahun ni meriah la sebab dah tambah seorang lagi ahli keluarga Adi..Farah Aulia...anak buah ADi yang pertama..hehe..dialah penyeri raya kitarang tahun ni.

Pic: Aulia cuba Sabotaj Pak Long nya.."No Picture Please, selagi tak bagi duit raya"!!


Selalunya pagi raya Adi akan bangun awal dan bersarapan dengan family, lepas tu siap sedia pergi sembahyang raya kat surau dekat dengan rumah Adi..hahaha...sembahyang raya biasanya Adi pakai baju melayu dengan kain pelikat jer..takde la bersampin -sampin time nak sembahyang ni...selesa macam tu..baju raya pakai nanti la..

Pic: Rumah embah kat Sg Nibong!!

sembahyang raya kat surau ni agak lambat sedikit, bukan apa..kitarang kat sini sekalikan juga dengan membaca tahlil pendek untuk arwah-arwah keluarga kitarang yang dah takde..

Pic: Nyiur melambai di pagi syawal!! kat belakang rumah embah!!


Balik dari surau dah nak dekat jam 10 pagi. terus bersiap-siap dengan baju raya terbaru...dengan sampin la...perghhh segak lak nampaknya..Oh yer baju raya tahun ni Adi beli last minit ..iaitu semalam...sehari sebelum raya....hahaha...actually masa tu on d way balik kampung..ikutkan Adi malas dah nak beli apa-apa lagi...tapi hati terdetik nak beli baju raya lagi...org kata jgn biarkan hati meronta, nanti kempunan..maka Adi singgah lah kat Shah Alam ...belilah baju raya baru Adi dan baju raya Aulia sekali ...senyumlah memanjang balik ke rumah dapat baju baru..

Pic: Sejuknya mata memandang!!Belakang rumah embah!!


Pagi raya mestilah ada upacara bermaaf-maafan bersama ibu -bapa dan juga ahli keluarga yg lain, tak terkecuali keluarga Adi jugak la...hehehe...walaupun dah tua - tua ni..mak dengan bapak tetap bagi duit raya!!!! Yahoooo!! ahaha..inilah satu -satunya duit raya yang Adi dapat...bila dapat duit raya ..kitarang adik beradik terkinja-kinja la...macam budak kecik..hehehe....seronok kot...meriah..bukannya mengharap ker apa..tapi simbolik pemberian duit raya tu lah yang buat kitarang happy dan seronok..hehehe...Duit tu dan sampul raya tu simpan...buat kenangan...hehehe...

lepas tu apalagi..sesi bergambar bersama keluarga la..hehehe...selalunya kami pergi ke studio gambar kat Tg Karang ni..tetapi di sebabkan selalu ramai dan kami kena tunggu agak la..kekadang ambik masa satu jam bergambar kat dalam studio tu...maka kali ni kitarang bergambar jer kat rumah ..pakai kamera digital..hehehe..takpe la..nanti next time Adi beli la kamera SLR yang bulky tu..hehehe...time -time cam ni la kamera SLR tu di perlukan sesangat. hahaha...ya..pose sakan la kat sini..hehehe..

Pic: Makan, makan dan makannn...sampai kembung!

Habis bergambar , kami bersiap nak ke rumah nenek kat Sg Nibong kat sekinchan, jarak nya dari Tg Karang ke sana ialah 24km...Tak la jauh sangat. 30minit boleh sampai. Sampai-sampai kat rumah nenek atau pun EMBAH , keluarga kitarang antara yang terawal sampai...selain paman Adi yang sampai dulu. Nah kat rumah embah , semua juadah dah ada..yeahh..makan lagi..hehehe..nampak pulak ada serunding daging yang takde kat rumah Adi..so belasah lah kat sini..err, jgn salahkan Adi kalau berat badan naik lagi yerr....huhuhu..oh yea..lepas puasa ni..Adi turun 2kg...ok la..cuma perut jer still gendut lagi...nak kena buat banyak lagi sit up ni..hehehe.

Pic: Sumpah! saya tengah diet!! Ini cuma lakonan sahaja..tak makan pun..huhuhu

lepas jer makan upacara bersalam -salaman dengan embah pun diadakan...Minta maaf embah, cucu embah ni sellau sangat sibuk..sampai jarang jenguk embah kat kampung....minta maaf embah..zahir dan batin...semoga embah sihat dan bahagia selalu...

Pic: Inilah embah Adi...sayang embah!!

Pic: Sepupu Adi ..Ijah..err..buat apa tu?..


Pic: Laa..siap bawak tabung tu!! Cayalah Ijah!!

Lepas Zohor, keluaga Adi dan keluarga pakcik dan makcik yang lain sama-sama berkonvoi pergi ke rumah saudara mara kitarang yang ada kat sekitar Pasir Panjang dan juga Sg Nibong ni. Ada lah dalam 6 buah rumah kami ziarah..ada antara rumah saudara yang kami kunjungi ni..memang setahun sekali la kami bertemu..

Pic: Rumah atuk saudara, Embah Arshad

Seronok dapat pergi beraya ni..bukan apa..dapat tengok suasana kampung , betapa cantiknya dan redupnya suasana kampung..terutama kalau rumah kampung tu di kelilingi oleh pokok-pokok..hehehehe..best! Maklumlah Adi orang kampung..pergi mana sekali pun attitude sebagai org kampung tetap ada...tak salahkan?!! Tak kisah lah kalau ada org kata Adi ni kekampungan ker..tapi bila time raya...kekampungan ker ..atau tak ker....peduli apa..yg penting raya!!!hahaha..

Pic: Rumah nenek saudara! Embah Yah!!

Habis jer mengunjungi rumah sanak saudara..sebelum maghrib , keluarga ADi pulang ke Tg Karang, sebab biasanya sebelah malam sanak saudara dari sebelah mak akan berkumpul di rumah Adi...So boleh bayangkan betapa hari raya pertama ni memang betul betul sibuk lah!! hehehe.....

Pic: Malam raya pertama kat rumah Adi!!

Yup seperti yang di jangka sebelah malam pakcik makcik (adik beradik mak) akan bawak anak-anak mereka sama - sama berkumpul di sini...dan kita ka inilah adi membuat pengumuman yang menyebabkan satu rumah terdiam...

Adi: Assalamualaikum semua,
Tetamu: Walaikumsalam!!!!

Adi: Saya ni sebagai tuan rumah mewakili bapak (bapak pergi surau time ni)..ingin menjemput semua untuk ke majlis perkahwinan......

Tetamu: Wahhh!!!!!!!!!

Adi: Majlis perkahwinan ..ADIK saya.....bukan saya!! pada ......
Tetamu: Hahahaha...ingat majlis ko Adi!!! Bikin suspen jer!!!!
Adi: Hehehehe!!!

Hahaha..kiranya Adi buat "Kena Kantoi" la kat dalam perjumpaan keluarga ini..hahaha...Kepada sanak dan saudara Adi..Adi ingin memohon maaf andai kata tersalah kata, terkasar bahasa..moga keluarga kami akan ana dan sejahtera serta di murahkan rezeki selalu...amin!!!
Tidur di tengah malam dan kepala dah mula berfikir...."esok aku kerja!!"..Arghhhhh!!!

12 comments:

edzlin007 said...

hahah...oh, adik abg adi nak kawin? abg adi bila lg. klaka la cousin abg adi tu, bawak tabung tu...slalunya saya tgk yg bawa handbag kanak2 tu adala. takpe, menabung itu bagus.

ADIFASHLA said...

Err..Abg Adi pun bawak tabung gak!! hehehe...Tabung kintel!!

dilaOHdila said...

adi...
bla tengok umah2 kampong ni rasa rindu pada kg sendirik
TG karang masih ada umah kg yang asli cam ni kan
best mbangget IKI

** SaLLy ** said...

Selamat Hari Raya Adi..duit raya plsss.. :P

Aulia sangat comeyyy...matanya menawan..hehehe..nak cubit lagi boleh? :P

Fizah said...

Ala.. cute nya Alia pkai tudung..
ni boleh baw dalam mimpi ni.. Comel sgt.. !

ADIFASHLA said...

Sally thanks bawa rendang dengan ketupat! sedap..

** SaLLy ** said...

ok adi..sorry dh mlm br anta.sbb siang lalu takde org..huhuhu...nak cubit aulia lg plss..hehehehe

Fizah said...

Adi, Ija cousin adi tu x minta royalti ke sbb gmbr dia masuk dalam blog ni? hihihihihi

ADIFASHLA said...

Hehehe..tak lah..dia ok jer..huhuu

PINATBATE said...

uwalahh...anak sapo lah beraya bawak tabung tu...siapa yang malu? mak dia jugakk..:P

erk...royalti yerr...ermm..bernas jugak idea tu...

ADIFASHLA said...

DillaOhDilla..kat sabak bernam dengan sebelah Perak selatan, masih ada lagi rumah tradisi yang cantik cantik..yup..sejuk jer mata memandang..huhuhu

ADIFASHLA said...

Ala..duit raya dah dapat banyak..tak yah royalti la..huhuhu...