Tuesday, June 30, 2009

Cuti Cuti ke Perhentian!!!

RABU 16 -19 JUN 2009 (Selasa - Jumaat)



Pic: Bad! bad ! Beg!!!

Kali ini Adi merancang ke Pulau Perhentian untuk berehat sementara menunggu survey radio dan kebetulan Jelajah Era sedang berlangsung sekarang ini! Dah lama teringin nak ke Perhentian ..tapi takde kawan..so kali ni nekad la..kalau takde kawan nak pergi pun takpe la..pergi jer la sendiri...hahaha..ala buat macam kembara sensorang ke Singapore tahun lepas la...hahaha...

Tapi tak tahu la , percutian kali ni macam banyak sangat la halangan dia...oklah Adi bertolak ke Kuala Terengganu awal sehari iaitu pada hari Selasa 16 Jun...so nanti masa nak pergi ke Pulau Perhentian takdela tergesa gesa...

So Adi minta seorang kawan untuk hantar Adi ke stesyen ERL kat Putrajaya untuk ke KLIA dalam jam 1230tgh hari sebab flight Adi dalam pukul 240ptg....so Adi bawa satu beg besar dan juga beg komputer...masa naik ERL..Adi bawa la beg besar adi...jadi duduk la kat tempat yang kosong...excited nak pergi ni....sekali Adi terasa sesuatau yang agak pelik...hmmm ....

"Mana beg aku?!!!"
"Alamak beg aku!!!!"

Tahu tak..Adi tertinggal my beg komputer kat platform berlepas di Stesyen ERL Putrajaya....adusss...dah menggelabah ni..terus ADi berlari ke arah pemandu ERL...tapi dalam perjalanan ke bilik pemandu...Adi batalkan hasrat la....

"Takkan aku nak suruh abg ni berhenti dan undur balik ERL ni...iskhhh tak logik!!!"

Jadi duduk ajer la ..sampai KLIA baru buat report kat kaunter ERL...macam mana Adi tak cuak ..sebab dalam beg tu ada handphone, camera digital dan juga my netbook.....arghhhh bila mengenangkan perkara ni terus potong mood nak bercuti...

samapai jer kat kaunter ERL KLIA dengan muka sememeh jer...belum sempat nak cakap dengan brother yg tgh bertugas terus dia bertanya..

"Tertinggal barang yer?..."

Alamak!! terornya Abg ni..hahaha..rupanya dia dah tahu dah sebab beg komputer adi tu di temui oleh tukang cuci kat sana...Alhamdulillah...lega!! terus Adi telefon kawan Adi yang hantar tadi untuk hantarkan beg Adi ke KLIA ....perghh lega...nasib baik la satu lagi Hp Adi ada kat dalam poket ni...hadussss...so dalam lebih kurang setengah jam kemudian beg komputer Adi sampai balik kepada Adi..hahaha...nasib baik semuanya masih ada di dalam beg!!! Terima kasih la pada tukang cuci yang cukup amanah di Putrajaya ERL station .


Adi sampai ke Kuala Terengganu dalam jam 4ptg...alhamdulillah so far ok jugak..naik teksi dalam perjalanan ke hotel Adi ternampak stadium baru yang runtuh kat Kuala Terengganu...mak aiii dasyat jugak...so adi minta berhenti sekejap dan ambil gambar la...memang dasyat la ...hampir kseseluruhan bumbung stadium tu runtuh la..



Sebelum sampai ke hotell singgah la kat kedai keropok lekor B.T.B haha..sedap giler ahhh...sorry la adi tak ambik gambar time makan keropok lekor kat sini sebab malas nak tinggalkan meja..takut orang ambik

So lepas tu pergi hotel la...sekali bila sampai kat hotel dan gunakan lap top ..baruah Adi terperasan tak bawak charger netbook Adi....alamak...so masa pukul 830 mlm terus turun dan pergi ke Maiden dan Giant K. Terengganu dari hotel untuk beli charger..naik teksi ..takde la jauh sangat tapi kena RM20 ..mak aii lagi mahal dari kat KL tambang teksi kat sini....berpeluh beerlari nak dapatkan charger..hmmm tak jumpa juga...alahai...sia sia jer bawak netbook....hahaha....


RABU

Ok..keluar dari hotel dalam jam 8pg..kalau pakai pakej ..ada kenderaan resort akan mengambil anda kalau korang nak la...tapi sebetulnya kalau dari Kota Bharu lagi dekat la....lebih kurang 60KM jer..tapi kalau dari KT ni kenalah travel dalam 120KM kearah Kelantan untuk sampai ke Jeti Kuala Besut..huhuhu..Perjalanan bot dari Kuala Besut ke perhentian ambil masa 30-45 minit.

Pic: Jeti kat Arwana

Disebabkan Adi comfirmkan tempat penginapan di Perhentian 4 hari sebelum pergi..jadinya tempat amatlah terhad...hmm..semua dah fully book...adusss...semua resort kat Perhentian Kecil dah di booking...setelah beberapa kali mencuba termasuk la menggunakan ejen travel..akhirnya dapat juga bilik di Perhentian Besar..hahaha...Adi takde hal la...

Pic: Pantai di Perhentian Besar

Sampai di bilik terus salin baju sebab di agak terlewat untuk lunch dan juga snorkling..haha..jam 230ptg daah turun ke bot dan juga pergi trip pertama untuk snorkling..sebab Adi ambil pakej sekali..so ada 2 trip snorkling...rasa mcm tak cukup la pulak..


1st trip snorkling ni biasa biasa jer la...cuma ada sekali bro bot ni berhenti kat tengah tengah dan suruh kitarang dalam bot terjun ke laut..ingat kan ada apa..rupanya dia nampak penyu kat dasar laut ...kitarang yg dalam bot ppun terjun la...wahhh!!!! memang best dapat tengok penyu secara LIVE....penyu tu tengah makan kat dassar laut ..hmm dalam kedalaman 8 meter gak la...lepas tu balik ke bilik dan sambung berenang kat depan resort jer..air dia memang jernih...so takde hal la...

Pic: Tupai yang jinak makan nasi depan bilik Adi.

Disebabkan kepenatan...sebelah malam Adi cuma duduk bilik dan tengok TV jer la..penat snorkling dan berenang kat pantai ptg tadi...hahaha..betul betul rehat la..



KHAMIS- awal pagi dah bersarapan dan Adi jalan jalan kat pantai sambil menghirup udara segar ..rasa relaks jer..sambil sambil tu tanya tanya jugak kat bro yang jaga untuk dive..haa...katanya kalau nak dive tak semestinya ada lesen jer..untuk orang yang nak merasai pengalaman dive ..boleh jer buat dengan bayaran maksima RM200..tapi jgn salah sangka..bukan Dive ke tempat yang dalam..tapi cuma dive d tempat yang cetek jer...yup..kalau yang betul punya kenalah bayar dalam RM1000 dan perlukan beberapa hari untuk dapat lesen la....



Pic: Bersiap utk 2nd trip Snorkling

Dalam pukul 930pg daah bersiap utk 2nd trip snorkling..semangat ni..sebab kata bro yang bawak bot kali ni kami akan pergi ke tempat yang cantik dan nak tengok shark!!! Yahooo....

Pic: Gaya macho sebelum "tragedi" melanda!!


Pic: Atas bot nak pergi snorkling.

Pic: Nelayan nak ke laut.

Pic: Pulau Perhentian Kecil

Kami di bawa ke sebuah pantai di mana penyu banyak mendarat..kat sini airnya sangat la bersih ..dan jernih..wahhh dan pantainya memang halus pasirnya..memang halus sangat...dan putih..


Pic Pelancong yang baru nak belajar diving!

Kat sini terumbu dia masih cantik ..dan berwarna warni..memang menarik..ada ikan dan juga sotong yang boleh di saksikan bebas berenang....lama juga kitarang snorkling kat sini....semua seronok melayan ikan ikan yang ada kat sini...mungkin di sebabkan baru sarapan dan juga tertelan air masin..Adi rasa kurang selesa sikit la..


pas tu...nampak ikan Yu tu balik ....kali ni Adi pulak yang menjerit kat orang lain...tapi bila Adi reSelepas itu kami pergi ke Shark Point di mana kita boleh tengok jerung atau ikan yu kat sini...kat sini tempat dia memang berombak kuat sikit ...sebab takde teluk atau lagoon yang melindungi...so terjun la..sambil mata melilau sekeliling ..kot kot nampak shark...sedang melilau dalam air..tetiba brother bot kitarang menjerit.."Kat situ ...kat situ...WAHHH!!! adi nampak ikan Yu..yang sebesar aircond kat rumah tu...wahhh..cantiknya...tak lama la..dalam beberapa saat ...ikan tu hilang...brother bot cakap suruh stay jer kat situ sebab katanya iakan yu akan datang lagi nanti...so Adi tunggu la...dalam 5 minit lendamkan balik kepala dalam air...ikan tu hilang balik...ala.....lepas 10 minit ikan tu muncul balik..kali ni Dai perhatikan nnya dan follow ikan tu ..lama jugak la dalam satu minit..sebelum ikan tu hilang balik...yeahhh!! Xcited giler...sebab ada antara yang snorkling sama dengan Adi tak nampak pun ikan yu tu..hahaha


Pic: Jernih giler air ..boleh nampak semuanya....i meant ikan la...

Lepas nampak ikan yu tu...actually kepala Adi dah pening dah, nafas tercungap -cungap...ohh tidak...dont tell me ..i kena mabuk laut..arghhhh..memang betul betul pening...Adi naik atas bot...terus baring..tapi di sebabkan laut berombak agak kuat...membuatkan lagi la rasa azab bila di atas bot...aiyaa....terus dai terjun balik ke dalam laut..yup...better sikit..tapi dii sebabkan dah nak balik..so naik la balik atas bot..hmm buat penat jer terjun tadi...time ni memang dah pucat muka Adi...bila naik bot Adi duduk kat belakang...tiba tiba ada seorang uncle ni dari KL jugak..datang dengan family dia......sekali dia muntah la pulak...memang kat atas bot dah 3 orang dah terbaring...mabuk laut jugak la tu.....

Bila tgok pakcik tu mcm tu..Adi yg tengah pening kepala ni pun apa lagi....muntah jugak la...aiyaaaaaa...rasa mabuk yg amat sgt..yang tak pernah adi rasa...memang azab la...argghhhh..tragedi..huhuhu..habis semua sarapan keluar balik..huhuhu...memandangkan ramai yg dah mabuk laut..maka bro bot tu pun ajak kitarang balik...siapa yg tak biasa dengan ombak mcm adi ni ..baik la bawak pil mabuk laut ok...

Balik bilik just nak baring jer ..sebab kepala lak berdenyut denyut pulak...telan panadol..dan tidur....perghh..




itulah serba sedikit cerita Adi berkunjung ke Perhentian ini..kepada yg nak dtg..boleh la dtg dari Kota Bahru..kalau naik plane la...kalau nak relax..dtg ke Perhentian Besar....tapi kalau nak happening sikit..boleh pergi ke Perhentian Kecil....sampai jumpa lagi Pulau Perhentian!!!

10 comments:

Anonymous said...

abg adi sy org trg memang la teksi kat trg mahal x ada meter. kena buat twrn. org trg jarang naik teksi kecuali untuk ke daerah lain di trg spt marang,hulu terengganu atsu kwsn yg tiada bas melalui kwsn yg ingin ditujui.

Anonymous said...

abg adi dtg trg x sms jelajah era nanti.. dah lama x jmp adi seingat sy ketika gempak astro kat astaka shoping complex.

Mulan said...

Perhentian memang best giler.. last pergi kitorang stay kat Tuna Bay Resort...:)

faRah said...

wow pnjg lebar cter hlday abg adi.ade manis n ade duka tp baik akak yg smpnkan bag abg adi tu..slmt tak hilg if hilg tak ke perhntian r abg adi jwbnyer...

p/s:tak pnh g lagi pulau ni.. teringin nk peg jugak la nanti...lalalala...

ADIFASHLA said...

Yup Tuna Bay memang best..tapi ada citer yang kurang enak pulak..katanya mereka tak layan local tourist...dunno la betul atau tidak..

ADIFASHLA said...

Ok Anonymous..jumpa kat Terengganu hujung minggu ini

Aurora Di Balik Awan said...

astaga..
adi g sorg jer ker?
dasat2 nk suh ERL tu benti mmg terhebat la
wakakkaa
nasib dapat balik
klu x...
adoii adoiii

edzlin007 said...

hahaha enjoy jg baca catatan abg adi ni. teringin nak pegi shark point tu, dulu tak pegi area tu. cuti sem nanti akan ku pegi. yeah2.

Cik Luna said...

sy pun penah terfikir nak pegi sorang je ke pulau2 kat tganu ni..
ye la susah nk cari kwn yg boleh cuti sama2 dan nk pegi...
tapi smpi skrg belum termakbul lagi
:)

ADIFASHLA said...

Utk kaum Hawa..better pergi berteman lor...