Saturday, October 30, 2010

Merayau rayau ke Bandaraya Melaka

Pic: Jumpa punnnn...

SABTU 23 OKT 2010

Melaka...dah lama tak datang Melaka, hari ni Adi ke Melaka untuk menghadirkan diri dalam sambutan Hari Hidupan Liar 2010 yang akan berlangsung kat Zoo Melaka esok. Lagi pun Adi dah mula bercuti seminggu, so ingat nak stay satu malam kat Melaka, sambil jalan jalan kat sana, target utama semestinya makan ASAM PEDAS la...

Adi bertolak dari KL dalam jam 4ptg dengan diiringi oleh hujan lebat sepanjang perjalanan, so takleh la laju sangat. Sampai ke Melaka dalam pukul 6ptg, dan terus check in kat hotel. Lepak kat bilik jap sambil sambil cari info kat internet , tempat yang sedap untuk makan asam pedas dan mana nak pergi jalan jalan malam ini.

Yup!!! Comfirm nak cari restoren "ASAM PEDAS CLAYPOT" kat Kota Laksamana dan nak ke Jonker Walk la...
Nasib baik ada Google Maps yang boleh tunjukkan jalan. Hahaha...Lepas maghrib Adi terus berdesup bertolak ke Bandar Melaka dari Ayer Keroh ..hujan renyai renyai jugak la....dalam 20 minit dah sampai kat pusat Bandar Melaka.

Pic: Asam Pedas Pari...arghhh terangkat!!!

Nampaknya misi kali ni agak sukar, sebab 3 kali Adi berpusing kat Dataran Pahlawan!! Terima kasih kepada Google Maps yang kurang berfungsi malam ni!!

"Cesss!!! Mahu saja ku hunuskan keris ini dan menikam phone ku ini!!"

Time time macam ni barulah nak terfikir dapatkan alat GPS !!!

Akhirnya secara tidak sengaja, Adi sampai juga ke lokasi "Asam Pedas Claypot" hehehe..sejujurnya Adi bukanlah peminat tegar untuk asam pedas ni...tapi sebab dah lama tak makan, jadi macam teringin la pulak.

Adi agak agak la tempat tu, sebab Adi tengok ramai orang tgh makan time tu...so kalau ramai orang, maknanya tempat tu memang sedap la, ditambah lagi ada pelbagai kaum yang makan time tu...so comfirm la....hehehe

Adi parking kereta, terus duduk kat satu sudut....dan datangla pelayan restoren

"Apa yang sedap sekali kat sini kak?"

"Asam Pedas!!!"

Apa punya soalan la Adi tanya!!! Hahaha..memang tu adalah ayat skema Adi kalau pergi makan mana mana....jadi Adi order la Asam Pedas Claypot ikan pari...nak tahu rasanya?!!!

TERANGKAT!!!!! hahaha...memula makan asam pedas ikan pari jer..disebabkan sedap...maka Adi order satu lagi ..kali ni asam pedas ikan kembung...memang kembung la perut ku ini!!! hahaha....fuhh nikmat nikmat!! Lebih lebih lagi Adi memang lapar dari KL lagi , dan hujan pun turun dari tadi...nasib baik masa Adi makan ni , hujan tak turun...jadi makan berbumbungkan langit dingin la dan perut yang berkeroncong!!..hehehe...

Lepas makan , Adi tanya kepada kakak yang tukang kira tu...

"Kak..mana Jonker Walk yer?.."

"Ala...senang jer, belakang bangunan ni , jalan ke kanan sikit...dah sampai dah...jalan kaki pun sampai..."


Pic: Pintu masuk Jonker Walk!!

Memang betul, dalam 200 meter Adi berjalan dari restoren asam pedas tu, Adi dah sampai ke Jonker Walk...apa yang Adi tahu masa baca kat internet masa nak ke sini tadi..Jonker Walk ni juga dikenali sebagai Jalan Hang Jebat...kat Jonker Walk ni korang boleh cari pelbagai makanan ....yang unik, pelik dan semestinya sedap la...actually time Adi jenjalan kat sini, hujan renyai renyai dah turun...alamak...dah la tak bawak payung..tapi Adi teruskan jugak la..sebab seronok lak rasanya kat sini...




Pic: Korang pernah main tak belon tiup tiup ni?..lama tak nampak..hehe



Pic: Ni kalau lekat kat kereta, mesti boleh laju lagi...hehehe..


Pic: Hadiah perkahwinan yang boleh buat pengantin pengsan bila dibuka nanti!!


Boleh tengok macam macam..ada jualan barang barang rumah, perhiasan, makanan , bla..bla...bla..semua adalah...tu yang best tu!!! ADi sempat berhenti tengok seorang Nyonya yang siap berkebaya menjual kuih "Buah Melaka" atau "onde onde Melaka" ..so cool auntie ni buat kuih tu...Adi nak beli jugak, tapi katanya dah habis dah..sebab ada beberapa orang lagi yang sedang menunggu selain Adi..cellemek...habis la pulak..

Pic: Auntie berkebaya sedang buat Onde Onde Melaka.



Kempunan makan Onde Onde Melaka, Adi pun beli jer la jus jambu sambil jalan jalan ni..

Pic: My perut..still nampak slim..thanks ke atas baju ku yang besar!! fuhhh!!


sekali jumpa pulak sotong goreng!! Alamak!! Uncle tu tengah sibuk goreng lagi!!

"Uncle, kasi yang ini ok..berapa ringgit?..

"5 ringgit sahaja".....

Pic: Sotong Bakar!!


Pic: jangan makan banyak banyak nanti ken*** busuk!! Hehehe


Dapat juga benda yang nak di kunyah sambil jalan jalan ni...rasa sotong ni memang sedap la...agak pedas, tapi rangup....mungkis sebab masih panas kot!?....memang betul!! Bila sotong ni dah sejuk..memang agak liat la...kalau pakai gigi palsu ni...memang boleh tanggal kalau gigit kuat kuat!! hehehe...

Hujan makin lebat!!!...teruskan saja!!! Alang alang dah basah!!

Pic: Kentang tarik!!

Pastu Adi nampak ada seorang budak ni dia tengak dok putar mesin kecik...ooo..rupanya dia tengah memotong kentang , dan selepas dipotong, kentang tu boleh ditarik panjang ...memang menarik la...tapi Adi tak beli...coz dah kenyang sangat!! Jangan tamak.....yang menariknya, Adi tengok budak tu, buat benda ni dengan muka yang tiada perasaan la...agaknya dah bosan buat beribu ribu kentang kan?!! hahaha....

Pic:Aiskrim "Reaktor Nuklear"

Pastu Adi terjumpalak auntie ni dia buat aiskrim ekspress...dia masukkan ramuan dalam bkas aiskrim, lepas tu dia masukkan kedalam satu bekas yang kelihatan pada Adi seperti "Reaktor Nuklear" ...serius!!! Lepas tu bekas "reaktor Nuklear" tersebut di goncang goncang berkali kali...dan dalam tak sampai 5 minit, ramuan aiskrim yang ada dalam bekas acuan aiskrim tadi dah membeku....dan terus dijual....aik...magicnya?!!! hahaha....sekali lagi Adi tak beli la....sebab terkenangkan "reaktor nuklear" tadi...hehe...

Pic: Ni kalau Ray Era masuk ni...mesti menang!!


Lepastu Adi teruskan lagi perjalanan di Jonker Walk ni...alamak!!..sekali ada pertandingan karaoke la...ni kalau Adi masuk ni , mesti tersingkir awal jugak, macam AF dulu....sebab pertandingan ni hanya untuk peserta peserta veteran jer...hehehe...siap ada juri semua la...Adi layan tengok 2 peserta jer...hehehe...boleh tahan makcik makcik ni!! Huhuhuhu...

Pic: Kelab tarian..ala ala macam poco poco la..

Selain daripada karaoke, Adi terjumpa satu kelab ni...bukan kelab malam, tapi kelab tarian yang lebih untuk riadah ...uikss..ramai jugak yang tengok..Adi terpaksa jugak la menyelinap utk menyaksikan apa yang berlaku...Oooo...rupanya kelab tarian yang
disertai oleh orang dewasa dan kanak kanak....oklah...riadah..."orang kita" kena amalkan senaman macam ni...fun and intresting!!...ohh yer..ada la....Poco-poco!! hehehe..

Pic: Gula Ketuk!! sedap kot?!!

Adi teruskan perjalanan lagi, dan kemudian ternampak seorang budak perempuan sedang mengetuk sesuatu...."Gula Ketuk" nama produknya...memang kuat juga bunyi gula yang diketuk ni...mesti keras giler...Adi nak ambik gambar dekat dekat sikit, tak berani la...karang diketuknya kepala Adi....habis!! hehehe...takde la...diarang kat sini semua friendly la...hehehe...

Pic: Beca ni, rasa macam pergi clubbing lak...meriah...hehe (i didnt go clubbing ok!!)



Teruskan perjalanan Adi...ohh rupanya Jonker Walk ni dekat jer dengan "Bangunan Merah" kat Melaka ni...walaupun Adi dah ke Melaka banyak kali...tapi sebetulnya inilah kali pertama Adi lepak kat area "Bangunan Merah" yang bersejarah ni!! Pergghhh!!

Hujan makin lebat...terus lebat....


Pic: Sg Melaka!!


Tak jauh dari "Bangunan Merah" ni ada perkhidmatan taxi boat....menyusuri Sg Melaka...Haaa...kebetulan pulak dekat ngan jeti...apa lagi Adi pun turun ke jeti la...cara cara utk naik dan membuat pembayaran untuk naik taxi boat ni ialah..

1. Berdiri kat Jeti....
2. Bila nampak bot lambai laibat , macam nak tahan teksi biasa..
3. Naik taxi boat tu..
2. Pastu bayar masa diatas taxi boat ni...

Adi pun buat lah apa yang tertulis kat papan kenyataan yang ada kat tepi jeti ni....
kelakar pun adalah jugak, sebab kat dalam boat tu ramai orang.....

1st boat Adi tak lambai....segan!! hehehe...

Hujan makin turun lebat....

2nd boat dan seterusnya...Adi baru nak lambai la....

"Aik!! Tak berhenti?...takkan penuh kot?!!

Jam menunjukkan 1015mlm..

Cuba tahan lagi......pun sama tak berhenti..pastu datangla 3 orang wanita yang berasal dari KL...mereka pun nak naik Taxi Boat ni...kitarang sempat berborak borak jugalah..hehehe....still..masih lagi takde boat yang nak berhenti di jeti kitarang....
Setiap kali kitarang melambai kepada boat...pemandu boat akan bagi isyarat.."tunggu belakang!!!" Jadi kitarang pun tunggu la....bila sampai bot yang belakang...pemandu bot pun bagi isyarat yang sama, suruh kitarang tunggu bot satu lagi ....aik!!!

Setelah hampir 30 minit berdiri di jeti , dan berpuluh puluh taxi boat yang berlalu..akhirnya Adi dan juga beberapa pengunjung yang berdiri kat jeti ni terpaksalah membatalkan hasrat untuk naik Taxi Boat ni....sebab hujan dah lebat sangat!!! terpaksa tutup kepala dengan beg!! hahaha....Agak terkilan jugak la...kenapa boat tu tak nak berhenti?..nak kata penuh?..ada juga boat yang agak tak ramai orangnya.....hmmm....well next time kalau sesiapa nak naik, bukan sahaja lambai..tapi kalau boleh, jerit lah yer...good luck!! Takperla naik taxi boat kat Venice ataupun kat Amsterdam nanti...(merajuk!!!) ..:P

Pic: Tengah tunggu taxi boat yang tak kunjung berhenti!! Dang!!

Adi terpaksa berlari ke kereta, sebab hujan memang lebat dah!! silap silap esok demam nanti..hahaha.....

Pic: Pilih jer perisa apa nak?..


Pic: Lupa nama minuman ni..tapi sedap..suka jelly dia yang kenyal kenyal!!


Tapi dalam sibuk berlari ni, sempat jugak Adi singgah beli air yang ada jelly kenyal kenyal...lupa lak nama minuman ni..hehehe....orang kata sedap...so Adi beli la..lagi pun dahaga maa...hahaha....


itulah pengalaman satu malam Adi di Bandar Melaka....nak makan sedap dan murah?!! Melaka memang the best!! hehehe...tapi kalau nak naik taxi boat?...hmmm pergi jer la Kat The Mines Wonderland kat Seri Kembangan...:P





P/s: Dont worry!! I Still love Melaka!!! Yeahhh!!




7 comments:

edzlin007 said...

wahhh menariklah percutian abg adi kali ni. aiskrim tu saya pernah makan, tp saya sendiri tak pasti mcm mana ia boleh beku secepat itu.

minuman tu dipanggil bubble milk tea.

Kasih D Hati said...

abg adi, saya mmg suka g melaka semata2 nak makan masak asam...tpkan abg adi ada satu kedai kalau abg adi lalu dr jonker walk abg adi perasan bgn tak siap lg depan sg...kedai tue mengadap kedai yg abg adi g mkn..kedai melayu nama dia kedai hajah endon kot kalau tak salah saya... situ lagi marvelous... hehehe
my port everytime i go there...and kalau abg adi nak naik taxi tue lebih baik abg adi tunggu kat taman rempah... gerenti leh naik... sebab kat situlah stesen bas dia...upsss silap stesen bot dia... hehhe
kalau abg adi ada kesempatan nanti abg adi g cr roti john plak...yg best dekat pantai puteri atau pun dekat cheng...pantai puteri senang cr... perghhh roti john melaka mmg different..marvelous..plus ayam golek...hehehhe
waaaa... abg adi mmg buat saya tak sabar nak g melaka lagi... i will be there tomorrow... yes....

Amear92 said...

Seronok tu... tapi yang peliknya kenapa taxi boat tu x berenti?? ape la... huhuhu

ADIFASHLA said...

Terima kasih "Kasih Di Hati"..hahaha...takper lain kali Adi cari ayam golek tu lak..but asam pedas memang awesome la!! hehehe...

@Amear..itulah..yang peliknya...hmmm..

Roslizah said...

Kak Lizah aka Tejah Ala Kesiannya Adi dtg.Melaka ari hujan. Lain kali dtg.Mlk.contact le ur fans kat sini.Mcm.Kasih D'Hati ke?Cara dia tulis dia mmng.Betul&expert kat Mlk.ni. 4 ur Info Klu dtg.Melawat Melaka ni tak cukup 1ari,1mlm.tau.Kat sini byk.tmpt.yg.Unik&tmpt.Mkn.yg. Special.Sj.nk.tanya Adi pegi Jonker Walk je ke? Smpt.ke pegi Uptowm Melaka@Dtran.Pahlawan? Apa2 pun Terimakasih Melawat Melaka. Nanti Adi ada masa terluang Jemput le dtg.Melaka lagi. Is it True MELAKA MAJU 2020?!

Kasih D Hati said...

adi:: abg adi minta maaf kita dah tersalah bg info bukan hajah endon tp hajah mona.. so the popular... heheheh napa lah selalu sebut hajah endon ntah...tp jgn g isnin malam, kedai dia tutup...heheheh

roslizah::: kak lizah saya bukan org melaka pun.. tp saya suka ke melaka.. entah melaka make me happy.. i dont know why... melaka make me happy, buat saya rasa gembira dan tenang... ewah... hehehe

ADIFASHLA said...

Yah..Melaka best sebab makan murah n town dia memang bersih!!!